T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / KÜÇÜKÇEKMECE - Kanarya Ortaokulu

Duyurular

Ekm

Dijital Eğitim Asistanı Yarışması Düzenliyor

Yarışma İçin Gerekli Olan Belgelere Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Etkinliğin Adı

Dijital Eğitim Asistanı Yarışması

Düzenleyen

İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü

Kapsamı

Türkiye geneli

Hedef Kitlesi

Türkiye geneli resmî/özel tüm ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okul öğretmenlerine yönelik

İletişim

0 (212) 440 00 00/10037

 

Ekm

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü,

Afiş ve Slogan Yarışması Düzenliyor

Yarışma İçin Gerekli Olan Belgelere Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Etkinliğin Adı

Afiş ve Slogan Yarışması

Düzenleyen

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü

Kapsamı

Türkiye geneli

Hedef Kitlesi

Resmî/özel tüm ortaokul öğrencilerine yönelik

Ödüller

Birinci: Paris Disneyland Gezisi

İkinci: Bilgisayar

Üçüncü: Tablet

İletişim

0 (312) 462 21 74

Ekm

Değerli Velimiz;

 

       2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılı  1.Dönem 1. genel veli toplantısı 14.10.2018 Pazar günü sabahçı öğrenciler için saat 11:00 -13:00 arasında öğlenci öğrenciler için 13:30 - 15:30 arasında okulumuzda yapılacaktır. Toplantıya katılmanızı önemle rica ederim.

 

                                                                                                           Erol KÖROĞLU

                                                                                                             Okul Müdürü

Ekm

2- Başarılı Olmak İçin Hedef Belirlemek Şart!

Hedefler, kişinin içsel motivasyonunu artıran ve yapılan işe anlam yükleyen kavramlardır. 7’den 70’e her insan kendine kısa veya uzun vadede hedefler belirleyebilir.

Örnek: İlkokul 1. Sınıfa giden bir öğrencinin hedefi “okumayı biliyor” rozetini almak olabilir. Bu kısa vadeli hedef sayesinde öğrenci ders çalışması gerektiğinde “neden ders çalışıyorum?” sorusuna tatmin edici bir cevap bulmuş olur.

  • Ben neden bu heceleri tekrar tekrar yazmak için uğraşıyorum?
  • -Çünkü “okuma başarısı” rozetini almayı hedefliyorum.

Kendisine verilen metni yardım almadan okumayı başardığı anda yakasına takılacak olan sembolik bir metal parçası dahi bir öğrencinin motivasyonunu artırmak için yeterli olabilir. Bu duyguyu yaşamak isteyen öğrenci de o ödüle sahip olmayı hedef belirler. Derslerde başarılı olmanın yolları sadece motivatörlerle ve hedeflerle alakalı değildir. Bu yazıdaki genel başarı yöntemleri, çocukların okul derslerindeki başarısını da artırabilir fakat biz bu konuyu “Derslerde Başarılı Olmanın Yolları” başlıklı makalemizde ayrıca ele aldık. Dilerseniz, bağlantıya tıklayarak okuyabilirsiniz.

İnsanların hedefleri yaşlarıyla birlikte büyür ve değişir. Biz yetişkinler de kendimize hedefler belirleyerek bugün yaptığımız işleri daha anlamlı kılarız.

Örnek:

  • Hedefim, kariyerimde x noktaya gelmek çünkü kariyerimde istediğim yere gelirsem ekonomik özgürlüğüme kavuşacağım. Bunun için çalışıyorum.
  • Hedefim, bana verilen işi en iyi şekilde yapmak çünkü kendimi ispatlamak istiyorum. Bunun için çalışıyorum.
  • Kendimi ispatlayacağım çünkü bu şekilde daha fazla iş teklifi alabilirim. Hedefim, gelir potansiyelimi yükseltmek ve bunun için çalışıyorum.

Ekm

3- Başarılı Olmak İçin Etkin Bir Planlama Yapmak

Bunu birçok kez bilinçli veya bilinçsizce yaparız. Her sabah uyandığımızda günümüzü planlarız. Bir okul dönemini veya iş dönemini kafamızda az çok planlarız. Sonra da bu plana uygun bir şekilde yaşamımızı sürdürürüz. İşin püf noktası ise doğru planlamayapabilmektir.

Yazıda cevap vermeye çalıştığımız “başarılı olmak için ne yapmalıyım?” Sorusu bile bir plana ihtiyaç duyulduğunu işaret etmektedir.

Ekm

Örnek: Çocuğun başarılı olması için ne yapmalı?

Akademik başarı için iyi bir ders çalışma planı oldukça önemlidir. Bu planın içerisinde günün hangi saatlerinde ve haftanın hangi günlerinde, ne şekilde çalışılması gerektiğini önceden belirleyip ekleyebiliriz.

Ekm

Akademik Başarı Nedir?

Akademik başarı, okul ve eğitim süreçlerinde kişinin kendisinden beklenen performansı sergilemesi veya üzerine çıkmasıdır.

Ekm

4- Kendini İyi Tanıyan Kişiler Başarılı Olur

Kişinin kendi yeteneklerini keşfetmiş olması neleri çok iyi yapabileceğini gösterir niteliktedir. Bununla birlikte hepimiz, hangi konularda istenilen düzeyde beceri veya deneyime sahip olmadığımızı da çok iyi bilmeliyiz. Neleri yapıp neleri yapamayacağımızı (en azından şimdilik) biliyor olmak, bize hem zaman kazandırır hem de doğru tercihler yaparak başarılı olmamızı sağlar.

Örneğin, sesimiz iyi değilken şarkıcı olmayı zorlamak kendi adımıza hüsranla sonuçlanabilir ki bu da “başarısız oldum” dememize sebep olur. Aslında ortada bir başarısızlık yoktur. Tercih hatası vardır. Aynı şekilde, resim çizme yeteneğimiz var ve güzel sanatlar bölümünde okumayı tercih etmişsek akademik olarak başarılı olmamız tesadüf olmayacaktır.

Kendini gerçekten doğru eleştirebilen, iyi tanıyan kişiler başkalarının olumsuz düşüncelerinden etkilenmez ve başkalarını kopyalamaya çalışmazlar. Bakın, bu kısma dikkat edin. Başarılı insanları örnek almak doğru; başarılı insanları kopyalamak ise doğru değildir!

Ekm

5- Başarılı Olmak İçin Çalışmak, Harekete Geçmek Gerekir

Bazı işlerde, daha az çaba sarf ettiği halde sizden daha başarılı olan insanlar olabilir. Bu durum, asla o insandan daha başarılı olamayacağınızı göstermez. Bahsi geçen iş konusunda sizden daha tecrübeli veya zihinsel becerilerini o yönde daha fazla geliştirmiş biri de olabilir. Bu durumda yapmanız gereken, biraz daha fazla çalışmaktır. Hepsi bu!

UNUTMAYIN: Başarı, en kısa yoldan neticeye ulaşmak değildir. Başarı, en iyi neticeye ulaşmaktır.

Ekm

6-Başarı İçin İstikrarlı Olmak Gerekir.

Birkaç denemede pes etmek veya çabuk sıkılmak başarılı olmanın önündeki gizli engellerdir. Aynı şekilde, sürekli kolay yolu aramak da insanı işinden alıkoyabilmektedir. Yapılmayan işler başarısızlıkla sonuçlanmış sayılır. Dolayısıyla, istikrarlı olmak başarılı olmanın sırrıdır.

Ekm

Doğru arkadaş seçimi konusunda belki yüzlerce nasihat, onlarca makale okumuşuzdur. Burada benim altını çizmek istediğim nokta şu: Doğru arkadaş seçiminin gerekliliğini sadece “hatalardan korunmak” olarak değerlendirmeyin. Doğru insanlarla bir araya gelip doğru işler yaptığınızda başarıyı da peşinizden sürükleyebilirsiniz.

Davet edildiğiniz organizasyonlara katılın, yeni insanlarla tanışın ve her zaman sosyal olun. Başarılı iş adamı ve yazar olan Manzie R. Walfer´ın da dediği gibi insanlar, insanlarla iş yapar. Yani, her ne kadar işiniz başkalarıyla iletişim kurmayı gerektirmeyecek bile olsa yaptığınız işler diğer insanların hayatına etki edeceği için sonuç olarak yine insanlara ihtiyaç duyacaksınız. Bir online alışveriş sitesinin başarısı aslında arka planda çalışan insanların başarısıdır. Yeni insanlarla tanışmak size yeni fırsatlar sunabilir.

Ekm

8- Mükemmeliyetçi Olmak Başarının Önündeki Gizli Engellerden Biridir. Bundan Kurtulun!

Başarı tanımını yeniden hatırlayın. Yapacağınız işte en iyisi olmak zorunda değilsiniz. Olabiliyorsanız ne ala ama olamıyorsanız yarıda bırakmanız gerekmez. Önemli olan sizden ne beklendiği veya sizin kendinizden ne beklediğinizdir. Muhtemelen, insanların parmakla gösterdiği kişiler de bir zamanlar alanlarında en iyisi değillerdi ;)

Ekm

9- Ruh Sağlığı İyi Olmayan Bireylerin Başarılı Olması da Güçtür

Makalenin başında belirttiğim gibi: Başarı çok genel bir kavramdır. Biz özetle hayatta başarılı olmak diyelim. Hayatta başarılı olmak için ruh sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Sürekli hedef ve başarılara odaklanarak sosyal hayatımızdan, sevdiklerimizden, kendimize ayırdığımız zamandan fedakarlık ederek sürdürülebilir başarı yakalayamayız. Bir süre sonra tükenmişlik sendromu, bunalım gibi nedenlerle kendimizi başarılı olduğumuz işlerden uzaklaşırken bulabiliriz.

Her insan, keyif aldığı faaliyetleri bilmeli, keşfetmeli ve bu faaliyetlere de zaman ayırmalıdır. Sosyal bir varlık olarak insan sevdikleriyle de zaman geçirmelidir.

Ekm

  • Olumsuz gibi görünen deneyimlerden ders çıkarmak
  • Mazeret üretmemek
  • Kendini tanımak
  • Planlama yapmak
  • Aksiyon almak, harekete geçmek
  • İstikrarlı olmak
  • Doğru arkadaş, doğru çevreye sahip olmak
  • Mükemmeliyetçi olmamak
  • Zihinsel sağlığımıza özen göstermek gerekmektedir.

Ekm

Okul hayatında başarılı olmanın anahtarı verimli ders çalışmaktır. Çoğu arkadaşımız gerçekten bir şeyler başarmak, tüm derslerini sorunsuz geçmek ve ailesine “Başardım!” diyebilmek ister ancak ne yazık ki bu o kadar da kolay bir şey değildir. Rakipleriniz oldukça hırslıdır ve sizin onlara yetişebilmeniz için harekete geçmeniz gerekmektedir. Çalışma isteği öğrencinin kendi içinden geldiği zaman başarıyı peşinden getirir. Başkasının baskılarıyla değil, kendi isteğinizle okuduğunuz okulda, bölümde başarılı öğrenciler arasında siz de adınızı görmek istiyorsanız bu yazının devamını şiddetle okumalısınız! 🙂

KURAL 1. DERSİ DERSTE ÖĞREN
Şimdi bir düşünün. Sınavlar kapıya dayandığında daha kodunu, hocasının kim olduğunu, amacını bilmediğiniz bir dersten ne derecede başarılı olunabilirsiniz ki? Çoğu öğrenci üniversite hayatını ‘derse devam zorunluluğunun olmaması’ büyüsüne kapılarak geçirir. Ancak vize, final dönemi yaklaştığında belki hoca sınavdan önce önemli bir şey söyler diye derse gelir.  Aman siz bu gruptan olmayın. Hocalar yoklama almasa bile derslere düzenli devam edin. Öğretmenle göz teması kurun ve mutlaka not tutun. Kendi notlarından ders çalışmak gibisi yoktur.  Dersi derste öğrenmenin avantajları çok fazladır. Eğer bunu başarabilirseniz sınavlarınıza çalışırken konuyu sadece hatırlayıp, pratik yaparsınız. Ama tam tersini yaparsanız arkadaşlarınız bol bol soru çözerken, siz konuları anlamaya çalışmakla uğraşırsınız. 

KURAL 2. SORU SORMAKTAN ÇEKİNME!
Hocalar ders esnasında sık sık “Buraya kadar anlaşılmayan bir yer var mı arkadaşlar?” diye sorarlar. Çoğu kişi yanında ki arkadaşına “Ben hiçbir şey anlamadım yaa” derken hocaya “Anladık hocam” demekle yetinir. Anlaşılmayan yerlerin ertelenmesi o konuların anlaşılmasını giderek zorlaştırır ve öğrencinin gözünde bir çığ gibi büyür. Bunu engellemek için o an aklınıza ne takılıyorsa sormaktan çekinmeyin. Emin olun ki siz soru soruyorsunuz diye kimse sizinle dalga geçmez. Aksine büyük ihtimal sizin soracağınız soru bir çok arkadaşınızın da sorusuna tercüman olacaktır. 🙂

KURAL 3. TEKRAR, TEKRAR ve TEKRAR!
Yoğun bir günün ardından akşam evinize geldiğinizde sadece yarım saatinizi ayırıp o gün içinde neler yaptığınızı tekrar edebilirsiniz. Yeni öğrendiğiniz bir bilgiyi uykudan önce yani o gün içerisinde tekrar etmezseniz %50″sini, bir hafta içerisinde tekrar etmezseniz % 70″ni unutursunuz. Bunu önlemek ve öğrendiğiniz bilgileri hafızanıza kalıcı olarak yerleştirmek için düzenli tekrar etmeyi unutmayın.

KURAL 4. UYGUN ÇALIŞMA ORTAMI
Öğrencinin ders çalışma ortamı başarısını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Öğrencinin mümkünse kendine ait bir odası olması, çalışma masası ve bir sandalyesi olması gerekmektedir. Ayrıca odanın sıcaklığının uygun olması, aydınlatmasının yeterli olması ve olabildiğinde derli, toplu olması gerekir. Yatakta, koltukta uzanarak ya da salonda televizyonun karşısında ders çalışılması dikkat dağınıklığına sebep olan ve başarılı törpüleyen etkenlerdir. Ayrıca verim azaltıcı etkenler de ortadan kaldırılmadır. Akıllı telefonları olmadan kendini eksik hisseden öğrenciler, ders çalışmaya başladığında telefonlarını uzak bir köşeye bırakmalıdır.

KURAL 5. MOLA VERMEK
Başarılı olmanın bir diğer sırrı ise düzenli ders çalışmanın ardından düzenli aralıklarla mola vermektir. En verimli taktiğin her 45 dakika çalışmadan sonra 15 dakika ara vermek olduğu söylenir. Ara vermeden yapılan non-stop çalışmalarda verimin giderek düştüğü, öğrencinin çalıştığını zannettiği ancak çoğunun akılda kalıcı olmadığı gözlenmiştir. Bu yüzden az ama sık mola vermek sizi bir adım daha hayal ettiğiniz başarıya yaklaştıracaktır.

KURAL 6. SOSYAL OLUN
Sadece çalışkan olmak, başarılı olmak demek değildir. Başarılı öğrenci olarak anılmak istiyorsanız dersleriniz dışında başka başarılar da elde etmeniz ve kendinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Üniversitede bunun en kolay yolu öğrenci kulüplerinde aktif olarak rol almaktır. Okulunuzun tüm nimetlerinden yararlanmalısınız ve hem çalışkan hem de sosyal bir öğrenci olmayı bir arada yürütmeyi öğrenmelisiniz.

SON KURAL: ÇALIŞIRKEN ÇALIŞ, SONRA EĞLEN
Asıl mesele bu ikisini birbirine karıştırmamak. Ders çalışmaya oturduğunuz zaman kafanızdan geriye kalan gereksiz, can sıkıcı, dikkat dağıtıcı her şeyi çıkarın ve derse konsantre olun. Ama sıra dinlenmeye geldiğinde de biraz önce çözemediğiniz o gıcık soruyu ya da anlamadığınız konuyu aklınızdan çıkarıp, eğlenmenize bakın . 🙂